|TRAVEL| SARAJEVO

Pôvodne to mal byť veľmi low cost trip, nakoľko letenky do Tuzly stáli 20€, ale aj keď sa relatívne predražil, môžeme si úspešne odškrtnúť ďalšiu krajinu a memorovať spomienky, či vtipné zážitky.

Mestá ako Sarajevo nelákajú toľko ľudí, ako iné metropoly. Je pravdou, že nemôžu ponúknuť toľko možností, či atrakcií, ale som názoru, že v každej krajine, v každom meste vieme vidieť niečo pekné. Prvotne sme leteli do Tuzly, ale nakoľko je maličká a nie je tam toho toľko na pozeranie, rozhodli sme sa pokračovať do Sarajeva. My sme si stihli pozrieť centrum Tuzly, ale stačí vám na to naozaj tak pól dňa, takže stihnete 2 mestá v jednom tripe.




Ako sa dostať do Sarajeva?
  • Bratislava-Tuzla (Wizzair) 20€ bežná cena + Tuzla-Sarajevo (Globtour-bus) 12€/16€
  • Budapešť-Sarajevo (Wizzair) 40€ cena za ktorú býva dostupných mnoho termínov
Pár dni pred odletom som si búchala hlavu o stenu, prečo sme nešli radšej cez Budapešť, ale takto sme si aspoň pozreli Tuzlu a musím vám povedať, že to tam celkom žije! Či už cez deň, alebo v noci a ceny sú nízko-skvelé! Takže si myslím, že pokiaľ máte bližšie Bratislavské letisko, tak je to fajn voľba.

Ako sa dostať z/na letisko v Tuzle?
    • Veľmi zložito!  Môj pôvodný plán bol držať sa low cost plánu a ísť do mesta autobusom, ktorý údajne stojí 1€, avšak na internete takmer nikde nebol dostupný (aktuálny) harmonogram odchodov autobusov a cesta na autobusovú zastávku je údajne vyše polhodiny pešo. A keďže sme mali 3 hodiny do odchodu autobusu do Tuzly, rozhodli sme sa pre Taxi, ktorý nás vyšiel 15€. Ak vás ide viac je to naozaj prijateľná voľba v porovnaní s autobusom. Náš let späť bol o 6:00 a tak sme museli využiť taxi aj druhý krát, pretože autobusy v takejto skorej rannej hodine ani nechodili a druhá cesta nás vyšla 11€. (Niektorí ľudia zvolili ubytovanie pri letisku a prešli sa ráno pešo.)
    • Wizzair transfer - Je skvelou voľbou, ak oželiete Tuzlu, avšak len som o ňom čítala mal by stáť spiatočne 44€ priamo do Sarajeva a mal by nadväzovať na vaše lety.
Ubytovanie
  • Sarajevo- Old Square Residence 15€/2 osoby/ noc - Veľmi odporúčam, blízko centra, super cena, dobré jednanie, jedine sa nespoliehať na kuchynku, nakoľko nebola veľmi dobre vybavená, ale pri tých cenách, ktoré mesto ponúka, to naozaj nevadí.
  • Tuzla- Nargalic Apartmen 20€/2 osoby/noc - Nám to na pár hodín spánku stačilo, avšak na recepcií nevedeli anglicky, a v izbách bolo počuť všetko z okolia.
Čo sa týka Sarajeva je to príjemné malé mestečko, nájdete tam nákupné centrá rôzne obchodíky so suvenírmi, parky, mnoho kaviarní, reštaurácií, či fast foodov. V centre nájdete pamiatky, kostoly, či baziliky a niekoľko mostov. Pekný výhľad je z Yellow Fortress, ale Sarajevo nemá podľa mňa boh vie akú panorámu, takže sa pripravte len na množstvo domov, kopcov, vežičiek a cintorínov.
V okolí Sarajeva je určite mnoho vecí, ktoré sa dajú vidieť ak si prenajmete auto, to sme však my žiaľ nemali. Obrovské plus má za mňa toto mesto čo sa týka cien jedál a potravín, pretože za pár eur viete dostať obrovskú, chutnú porciu
V niektorých obchodoch nenájdete ani kvapku alkoholu a to platí aj pri množstve barov, takže ak sa chcete vybrať na nejaký ten alko večer, tak buď si vyhliadnite nejaký bár na internete, alebo poblúďte po meste. Ako chodí MHD som nezistila, pretože viac nechodila ako chodila :D a nikde sme nenašli žiaden harmonogram odchodov, ani čísla spojov, ktoré na zastávku jazdia.

Kde jesť? 
  • Mrkva - Povedala by som, že Bosniansky fast food s nízkymi cenami, ale aj chutným jedlom za pár drobných. Ponúkajú burgre, šaláty, čevapčiči, či pljeskavicu. A všetko je ozaj chutné!
  • Revolucija - Kaviareň s reštauráciou, kde si síce nedáte ani len pohár vína, ale môžete sa tešiť na príjemný interiér a chutné jedlá. My sme mali kurací medový šalát a bol to najlepší šalát čo sme v Bosne jedli.
  • Thailand ice cream - Síce to nie je Bosnianska zmrzlina a viete ju nájsť aj v iných štátoch, tu viete mať veľkú porciu v prepočte za 1,70€ a je to teda omnoho lepšia voľba, ako tie klasické kopčekové zmrzliny, ktoré sú všade na ulici (v Sarajeve).
  • Baklava shop - Ak ste už niekedy dovolenkovali v Balkánskych krajinách, určite ju poznáte. Príjemná kaviareň s výbornými Baklavami.
Boli ste už v Bosne? Ktoré mesto ste prípadne navštívili?:)



5 komentárov

  1. Zajímavá destinace, ani jsem nevěděla, že se tam dá jet na výlet nebo dovču :-) my si ale vybíráme trošku "profláklejší" letoviska :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pěkné fotky i video, ta hudba je taková uklidňující :) jinak s wizzairem jsme letos letěli do Bulharska a bylo to fajn, cesta levná a pohodlná :)

    LADY LENNA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné fotky! Někdy bych se tam určitě chtěla podívat:D
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý komentár:)